advertisement

Makanan yang berpotensi untuk membunuh anda atau membuatkan anda sakit jika anda tidak berhenti mengambilnya (kanser? Iya, itupun juga)

304407

Walaupun badan kita diibaratkan seperti mesin yag dicipta untuk menghadam keseluruhan makanan, malangnya, realitinya ialah makanan kita sebenarnya dipenuhi dengan lebih banyak makanan yang diproses berbanding makanan organik. Bahan tambahan seperti pengawet, garam dan gula berlebihan boleh menambah bebanan tidak perlu di dalam badan kita, menyebabkan kita lebih sukar untuk menghadam makanan. Contoh terbaik ialah, sesetengah makanan sebenarnya meningkatkan kita kepada risiko untuk mendapat penyakit kanser.

Perkara menjadi bertambah buruk dan menambah kekeliruan yang sedia ada, apabila terdapat sesetengah makanan dilabelkan sebagai ‘makanan sihat’ walaupun pada realitinya adalah tidak. Jadi sekiranya anda sedang memulakan perjalanan ke arah gaya hidup yang lebih sihat, pastikan makanan-makanan ini tidak termasuk ke dalam menu anda.

1. Ikan Salmon

Ikan Salmon adalah sumber penting untuk Asid Lemak Omega-3, dimana ia amat diperlukan untuk membina minda yang kuat. Namun begitu, ikan yang diternak mungkin akan mendatangkan bahaya. Ikan-ikan tersebut berenang di dalam kolam besar yang penuh dengan antibiotik, di mana akhirnya akan mengakibatkan kanser pada manusia, apabila diambil dalam kuantiti yang banyak. Elakkan diri daripada makan ikan salmon dalam tin, dan juga yang diternak, sebaliknya pilih lah ikan salmon yang betul-betul hidup di habitat semulajadinya.

advertisement